Обращение Владыки Филиппа
к посетителям сайта

Сегодня сложно представить жизнь без компьютера, а компьютер – без подключения ко Всемирной Сети. Но многим кажется, что Интернет – это только досуг...

Читать далее

         
 

Не бійтеся смирення! Воно позбавляє від смутку

01.10.17

Розповівши про зцілення доньки хананеянки, про яку розповідається в євангельському зачалі цього дня (Мф., 15:21-28), Предстоятель звернув увагу на смирення цієї жінки.

«Смирення — це підкорення себе Волі Божій, це прийняття з подякою усього, що Господь нам посилає — і гіркого, і солодкого», — зазначив він.

За словами Архіпастиря, є кілька фаз смирення: «на початковій — людина усвідомлює себе творінням Божим», «на більш глибокій — людина, намагаючись жити по Заповідях Божих, починає критично себе вивчати, аналізувати свої вчинки, стан, почуття, помисли, докоряючи собі за недоліки і немочі».

«Таке смирення мали і святі отці. Святий пророк Давид про себе говорив: “Я черв’як, а не людина” (Пс., 21:7). У Псалтирі йдеться про грішника, що “пристав до худоби нерозумної й уподібнився їй” (Пс., 48:13). Дійсно, людина може своїми вчинками довести себе до рівня тварин, і навіть впасти ще нижче від них», — сказав Блаженніший владика.

Він також зазначив, що навіть, докоряючи себе за погані вчинки, людина може не мати достатнього смирення.

«У пориві скорботи і жалю буває так, що людина може назвати себе і твариною, і звіром, і чим завгодно. Але коли хтось назве людину псом або якимось там хробаком, то вона вже цього не любить і у відповідь ображається », — підкреслив Предстоятель.

У Євангельській історії жінка-язичниця не образилася, коли Господь, випробовуючи її, сказав «не годиться взяти хліб у дітей, і кинути щенятам…», але відповіла «так, Господи! Але ж і щенята їдять ті кришки, що спадають зі столу їхніх панів». Тому, її смиренне прохання було почуте.

«Ця жінка мала найвищий ступінь смирення. У Бога вона не просила багато. Зазвичай, коли самолюбиві люди моляться, то просять дуже багато, якщо не весь світ відразу. А смиренний просить у Бога милості, найменшої милості, щоб тільки не бути відлученим від Бога. І ця смиренна хананеянка просила у Бога маленької крихітки милості, і Бог їй дав дуже багато. Господь зцілив її дочку в той самий час».

Його Блаженство закликав кожного заглянути в себе, щоб зрозуміти наскільки він смиренний і постаратися навчитися цієї чесноти.

«Нехай Господь допомагає нам, дорогі браття і сестри, жити в смиренні, бо смиренний розуміє правильно все, що в світі діється. Він ставить себе на правильне місце в цьому світі, — підкреслив Митрополит Онуфрій. — Ми іноді боїмося, що це буде для нас погано. Ми думали, що кращі від усіх, а коли ми будемо думати, що ми гірші за всіх, то на нас нападе смуток, розпач… Ні! Коли людина себе правильно оцінює, то Бог любить таку людину і посилає їй розраду. Вона, вважаючи себе слабким, немічним, зміцнюється Божественною силою, яка робить її, можливо для нього самого не помітно, сильнішим тих, які вважають себе найміцнішими, розумними і сильними. Тому смирення не потрібно боятися, до нього себе потрібно привчати. Тому, що Господь сказав нам: “навчіться від Мене, бо Я лагідний і смиренний серцем” (Мф., 11:29). Господь був лагідний і смиренний серцем, але Яким Він був сильним! Він воскрешав мертвих, ходив по воді, годував декількома хлібами тисячі людей, зціляв усілякі хвороби. Така сила прибуває там, де є смирення!».

Інформаційно-просвітницький відділ УПЦ

Все новости
 

Фотогалерея

Гостевая книга

Епархиальные новости

Православный календарь

Ссылки

Полтавская Епархия Украинской Православной Церкви
Полтавская Миссионерская Духовная Семинария Православное христианство.ru. Каталог православных ресурсов сети интернет

Код нашей кнопки